ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Prihranjivanje (gnojenje) balkonskih biljaka je ujedno i izvor njihove bujnosti

Ja ne volim umjetna gnojiva jer ona nisu u skladu s prirodom. Ne govorim o bio i eko gnojivima koja često daju i bolje rezultate od onih konvencionalnih, već govorim o kemijskim pripravcima koji zagađuju i nas i naš okoliš.

Kućni pripravci namjenjeni prihranjivanju balkonskih biljaka su prirodni, ekonomski pristupačniji i daju jako dobre rezultate. 

U tu se svrhu mogu koristiti svježi kvas, voda u kojoj se kuhalo povrće ili kaka i sadžaj čajnih vrećica. Dobro, vjerovatno se može koristiti još mnogo toga ali ja sam s ovim sredstvima postigla željene rezultate. 

Prihrane balkonskog cvijeća iz kućne radinosti:
  1. Otpina svježeg kvasa i vode
  2. Voda u kojoj se kuhalo povrće ili jaja
  3. Sadržaj čajnih vrećica
Ali prije svega osnovno pravilo zalijevanja balkonskog bilja : zalijevati odstajalom vodom jer je ta voda stajanjem u otklopljenoj posudi izgubila nepoželjne minerale poput klora (koji je na taj način iz nje ispario), a i približne je temperature okoline pa ne izaziva temperaturni šok koji ima loše posljedice za zdravi razvoj i funkcionirVoxa anje korjena biljke.



Otopina svežeg kvasa i vode
Svježi kvas je izuzetan izvor B vitamina i zbog toga je izvrstan kao dodatak prehrani biljaka, a veoma ga je lako koristiti nije neugodnog mirisa i jako je jeftin.
Kako bi se napravio pripravak za gnojenje od kvasa, dovoljan je jedan svježi kvas i 5 litara odstajale vode. Kvas se razmrvi, otopi u vodi i time zalije cvijeće na način da se u svaku lončanicu ulije otprilike dec otopine.

Voda u kojoj se kuhalo povrće ili jaja
Povrće kuhano na tradicionalniu način u vodi ostavi mnogo hranjivih tvari i vitamina. Isto vrijedi i za jaja. Ljuska jajete u vodu ispusti mnogo kalcijakoji je također jako koristan biljkama.
Kako koristiti ovakvu prehranu? Jednostavno: sakupljati vodu u kojoj se kuhalo povrće (špinat, blitva, mrka, krumpir, cvjetača...) i onu u kojoj su se kuhala jaja te njome zalijevati biljke  u nerazrijeđenom obliku.
Najlakše je ovako obogaćenu vodu sakupljati  u veću kantu za zalijevanje te koristiti kad za to dođe pravo vrijeme. Nije uopće bitno što će se pomiješati tekućine različite vrste jer su sve to dobri prihranjivači za naše biljčice koja će biti sakupljena u jednu hranjivu juhu.

Sadržaj čajnih vrećica
Kod ovog načina prihranjivanja se mogu koristiti dvije metode. Obje su jako jednostavne i jeftine ali ja preferiram ovu drugu jer i onako sakupljam vodu u kojoj sam kuhala povrće i njome zaljevam svoje biljke pa ne smatram potrebnim biljke zalijevati i čajem.
Prvi način: napraviti čaj za zalijevanje na taj način da se iskorištene filter vrećice preko noći ostave u vodi za zalijevanje. Naravno da ni ovdje nije važno ako se pomiješaju različiti čajevi. Ono što je bitno je to što će njihove esencije obogatiti vodu za zalijevanje.
Drugi način je otvoriti filter vrećicu i plitko ukopati njen sadržaj oko biljke koja se gnoji. Tako će prihrana trajati duže, a stvorit će se i svojevrstan kompost koji će obogatiti i samu zemlju u kojoj biljka raste.
Pritom je važno imati na umu da se ovakva prihrana izvodi rijetko (dva do tri puta godišnje) te da na jednu biljku ide sadržaj jedne čajne vrećice ili 2 čajne žličice, a biljkama naročito odgovaraju mješavine biljnih čajeva poput kamilice, melise...

Ove sam načine prihranjivanja isprobala i zadovoljna sam njihovim učincima ali sam sigurna da ih ima još mnogo i nadam se da će ih netko samnom i podijeliti.

 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaka riječ je dragocjena i zato HVALA na komentaru!